telemetria - zbieram chętnych

Tutaj można umieszczać uwagi na temat tłumaczeń oraz sprzętu dostępnego w sklepiku na stronie oraz ogłoszenia dotyczące kupna / sprzedaży akcesorii sokolniczych
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

kochelet pisze:http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 500wt_1182
co myślicie o zakupie takiego zestawu bo cena chyba całkiem, całkiem....
gdybys kupowal nowke od marshalla to sam odbiornik 700usd plus 325usd za rt standard ktory tam widac. Jesli razem za 600usd to bardzo dobra cena. Jedyne z czym sie nie zgodze to stan opisany jako "nowe" - lekko uzywane byloby poprawniejszym okresleniem... Do tego na zdjeciach widac cos jakby nowy model 2009 zas w opisie napisano ze jest to model 3 kanalowy ktorego marshall nie robi juz jakis czas, pomijam kwestie ze w takim razie blednie skopiowano opis ze strony sugerujac ze jest to model 2009 (przynajmniej ja nie slyszalem o 3 kanalowych z tej serii). Wiec kupujac musisz miec swiadomosc ze nie masz na ten sprzet zadnej gwarancji bo 3 letnia producenta juz zapewne wygasla.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

sporo ludzi zamawiało sprzęt przez Adama i nie słyszałem żeby ktokolwiek narzekał. można spokojnie polecic. dodatkowym atutem jest to że koszta przesyłki (wcale nie małe) rozkładają sie na kliku zamawiających wiec oszczędzasz kasę. z tym obejściem cła niestety nie zawsze wychodzi. Kumpel będąc w Nowym Jorku kupił mi odbiornik od Mike'a i wysłał paczką do mnie mając nadzieję że dzięki temu uniknę cła. niestety dociekliwość urzęników była godna podziwu. rozpruli paczkę, i naliczyli mi cło na podstawie ceny modelu która widniała w którymś ze sklepów internetowych. A tak swoją drogą to Jastrząb kupił od Zapa R 400 i okazuje sie że to calkiem sprytny odbiornik a przy tym niewielki i poręczny. fajna sprawa do jastrzębia jeśli musisz ptaka w lesie szukać. jedynym mankamentem jest brak redukcji szumów. jeśli odkręcisz potencjometr pow.2 to masz już szum jak na autostradzie. myślę że przy szukaniu w mieście (a sokoły często własnie w mieście koczują) wolałbym marshalla. za to do accipitera super sprawa :wink: i cena też w pytę
kochelet
stażysta

Post autor: kochelet »

haggard pisze: wysłał paczką do mnie mając nadzieję że dzięki temu uniknę cła. niestety dociekliwość urzęników była godna podziwu. rozpruli paczkę, i naliczyli mi cło na podstawie ceny modelu która widniała w którymś ze sklepów internetowych.
za używane to chyba się cła nie płaci....
haggard
sokolnik

kumpel umiescił na paczce info ze jest używany. ale urzędasów g... to obchodziło niestety. rad nie rad zapłaciłem bo pilnie potrzebowałem tego odbiornika od zaraz i nie miałem czasu na użeranie sie z urzedem celnym
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Kupujac lunety z USA stosuje sie kilka patentow, oprocz tak zwanych darowizn z adnotacja ''uzywane'' powszechne jest wykorzystywanie firm kurierskich zajmujacych sie przepakowywaniem produktu z oryginalnego pudelka na pudelko z serii ''zabawki'' :).
Czesto sprzedawcy daja sie namowic na wyslanie 2 paragonow w tym 1 fikcyjnego na mocno zanizona kwote. Szczerze mowiac Dawid twoj przypadek mnie zmartwil i to dosc mocno. Zawsze zostaje nam transport walizkowy.
Ps z tego co wiem mniejsza szansa na clo jest gdy transport odbywa sie droga morska.
Aha..tak w ogole nie da sie uniknac tej calej szopki i sprowadzic z ktorego z krajow UE? Np UK?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

badzcie precyzyjni - clo nie jest jakims wielkim kosztem - zwykle kilka procent. To VAT ktory nalicza sie na zakupiony towar poza granicami EU jest wiekszym kosztem bo wynosi 22%. Wiec powinno uzywac sie stwierdzenia naleznosci celno-podatkowe.
John - zmartwie cie bo w UK procedury sa momentami jeszcze bardziej dopracowane niz u nas. Ale kupujac bezposrednio z UK zamiast 22% vat placisz ich vat ktory ma stawke 19%. Wszedzie dochodza koszty wysylki ktore nie sa male bo np kurier z USA do polskich to kwota miedzy 100-250USD w zaleznosci od wymiarow paczki.
Co wiecej wyslane zwykla paczka pocztowa towar moze byc zawrocony np z powodu braku zgodnosci ze standardami CE. Kilka patentow w pracy sie nauczylem co czesto pozwala bezpolesnie importowac. Nie zmienia to faktu ze jest to wszystko legalne i co najwazniejsze pozwala zminimalizowac koszty. Do tego masz duzy atut w postaci 3 letniej gwarancji i pewnosci ze nikt ci nie powie - odczep sie Pan po tym jak poslesz kase na konto goscia w usa co tez kosztuje....
JoHn DuMbaR
sokolnik

Faktycznie Adam masz racje, chodzilo mi caly czas o ten neszczesny podatek.
Wiem ze w UK wiele rzeczy mozna kupic omijajac ichniejsze clo, nie wiem tylko do konca na jakiej zasadzie sie to odbywa (lunety z UK sa drozsze wiec co mnie to );)
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

jest regulacja szumów i poziomu sygnału. Mam jescze R-400 kilka sztuk i kupiłem miesiąc marshalla F800 i szczerze mówiąc nie ma różnicy w działaniu poza tym, że R-400 ma szersze pasmo i jest o niebo dokładniejszy !! Wystarczy włączyć oscyloskop i zobaczyć częstotliwości - ta ustawiona w R-400 odpowiada F nadajnika a w marshallu to nawet 6 KHz różnicy !
ZaP
JoHn DuMbaR
sokolnik

Na IFF przeprowadzano kilka mniej lub bardziej profesjonalnych testow odbiornikow. R400 byl zawsze w czubie, samo odzwierciedlenie jakosci do ceny jest super.
ZaP co z twoim porownaniem nadajnikow/odbiornikow?
Nie moge nigdzie znalezc niczego co utwierdza calkowicie w przekonaniu ze marshall robi najlepsze nadajniki. Juz nie wspomne o nadajniku kolegi, ktory nie dziala i prawie przez to stracil ptaka. Wkrotce ma wpasc do Adama i sie wyjasni gdzie jest przyczyna problemu.
Szkoda ze w Polsce w zasadzie nikt nie lata z innymi nadajnikami jak najnowsze dziecko LL Electronics LF 4, czy Merlinami...Zwlaszcza ze cena naprawde konkurencyjna a i pol Ameryki z tym lata i jakos nikt nie narzeka.
A u nas tylko ''marshall to marshall tamto''...
haggard
sokolnik

ja zraziłem sie do nadajników L&L przez bardzo długą antenę. natomiast Powermax to najlepszy nadajnik jaki w życiu miałem. uratował mi tyłek niejeden raz. nigdy nie miałem z nim problemów.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Sprawa tyczy sie RT+. Natomiast co do anten to marshall byl zdecydowanym liderem techniki w zakresie anten no i systemu wlacz/wylacz :).
Teraz jednak konkurencja mocno goni a sam nadajnik LF4 ma chyba krotsza antene od RT+
garbus2
Site Admin
Kontakt:

stosowalem xlf przez jakis czas i niestety z jakimkolwiek modelem marshalla zostaja w tyle pod katem obslugi a i o awaryjnosc dos łatwo. Nie przemawia do mnie montowanie baterii na "gumke" pomimo ze lf4 ma juz wlacznik i diode sygnalizujaca.
Z nadajnikami marshalla bywa roznie kiedys sam padlem ofiara jakiejs wadliwej serii i w ciagu miesiaca mialem 3 zepsute, ostatnio jakos nie za czesto sie reklamacje pojawialy. Odbiorniki to osobna kwestia - wszystko zalezy od kwoty jaka sie chce wydac. Co do r400 to tez slyszalem o nich kilka dobrych opini z UKa ale po analizie kosztow import z USA wyjdzie dosc drogo - wrecz w cenie nowego FM100. Warto tez pamietac ze wiele osob porownuje rozne przedzialy cenowe/jakosciowe ze soba, w roznych warunkach, temperaturach, terenach pod katem zabudowan, uksztaltowania terenu. Sugeruje poczytac ostatnie tlumaczenie marshallowskiej instrukcji - jest tam wiele ciekawych uwag ktore warto wziasc pod uwage pomijajac propagande kipiaca z tej ksiazeczki :)
haggard
sokolnik

ja też nie ufam nadajnikom z baterią na gumkę lub taśmą izolacyjną. kiedys latałem z samicą raroga która z nudów po godzinie giganta rozdziobała to ustrojstwo dosczętnie. jakimś cudem baterie nie wypadły i udało sie ją ściągnąc
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

nie rozpykałem jeszcze R-400 do konca, nie miałem zbytnio okazji szukałem tylko raz ptaka- jastrzebia. Ptaka namierzyłem z dokładnoscią do 5 metrów, niestety dalej czekała mnie nie miła sytuacja.
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Witam
Obecnie jestem w Stanach i jezeli ktos z kolegow chcialby cos z mikesfalconry albo northwoods lub westersporting to pm. Napewno wyjdzie taniej.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ