Filmy z youtube

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

A tam marudzisz :) atak z podrywu ma swoje uroki, nie hierarchizujac tego jako wyczynu ale cieszac sie widokiem.
Wolperlira
młodszy sokolnik

Post autor: Wolperlira »

przepraszam przepraszam... bardzo wegetarianskie podejscie do swiata wczoraj mialam...
zaczeli mordowac bazanty niedaleko gdzie mieszkam... zawsze poddenerwowana wtedy jestem:P
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

A może to było polowanie? I nie ma to nic wspólnego z mordowaniem....za to jest paragraf.
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

Witam
moze troszke z innej beczki ale panowie i panie moze ma ktos filmiki ze swoich polowan co by sie pokazc jakos
fajnie by było pooglądac polskich sokolników w akcji :wink:
Awatar użytkownika
Berik
początkujący

Post autor: Berik »

sorry mirek ze nie spełniam twojej prośby ale szperając po youtube znalazłem "trening" lannera no i mówiąc szczerze to mam nadzieje ze mam racje pisząc ze tak to nie powinno wyglądac:/ szczerze mówiąc to mi to bardziej sadyzm przypomina niż ćwiczenia z ptakiem.

1 link: http://www.youtube.com/watch?v=OUJV4OujClY

2 link: http://www.youtube.com/user/WarriorFX#p ... r1X2DuRzEs
Wolperlira
młodszy sokolnik

wojtektkn pisze:A może to było polowanie? I nie ma to nic wspólnego z mordowaniem....za to jest paragraf.
emmm... ja uwazam ze jesli bazant nie ma "sporting chance" zeby uciec to jest to tak samo honorowe jak polowanie z harrisem na mixi rabbits...
strzelanie do bazantow 3 metry nad glowa nie jest czyms w moim gusie ale jak to mowia
the gustibus non disputandum est:/
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

no nie kiepskie to podpuszczanie haha
:wink:
Wolperlira
młodszy sokolnik

poruszylam drazliwy temat?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

mirek pisze:no nie kiepskie to podpuszczanie haha
:wink:
jesli powyzsze odnosi sie do tego:
to ja w tym nic smiesznego nie widze to jakis kretyn robi bo po pierwsze po co lanera na miniaturke krolika napuszczac? a pozniej sie dziwic ze grono przeciwnikow sokolnictwa ma uzywanie na czyms takim iw 100% zgadzam sie z komentarzem ponizej, ktory zmaieszczono na youtubie:
"I've been a falconer for over 30 years and take game regularly. You should have your head examined for posting this shit.
Obviously a rookie poser who thinks some idiot will think this is cool.."
co gorsza wyglada to na robote pietnastolatka ktory zaczal od pytania gdzie i za ile kupic ptaka - nie umniejszajac kilku rozwaznym pietnastolatkom ktorzy staraja sie cos dowiedziec
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

chyba zostałem zle zrozumiany ale oczywiscie mogło to byc zle zrozumiane
ten smiech hahaha miał byc taka ironią ale sie chyba nie udało
więc powiem w prost (nie podobało mi sie to )
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Jeszcze zapomniałem dodac pewnej kwesti
mimo to ze te filmiki były złe i widac ogulne oburzenie to powiem tak że nie jeden sokolnik robi zle w pewnych kwestiach nie mówie tu co i jak ale wartało by sie zastanowic jak w wielu przypadkach wyglada podpuszczanie albo i nawet samo polowanie gdzie np zwiezrzyna jest juz bardzo zmęczona i nie ma juz checi walczyc o życie a widac nieudolny sokolnik nie wychodzi z założenia ze skoro ptak nie zdołał jej ugonic po wielu ponowieniach itp to moze by wypuscic to stworzenie które jak tradycja nakazuje pokonało obrawce i udało by sie jej odpoczac w gestwinie i przezyc
nie bede wyjezdzał ze szczegułami ale wiele akcji i sytułacji jest i bedzie dla prywatnych ludzi z boku nie moralna
mam nadzieje że nikt kto postepuje moralnie nie odbierze tego zle a tym bardziej nie jest to jakis atak albo prowokacjia w stosunku do ciebie adamie raczej chciał bym aby skłonic wzrok ku takiemu zachowaniu
pozdrawiam
kochelet
stażysta

Post autor: kochelet »

Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Szkoda ze, nie pokazali jak doszli do etapu gdzie ptak nie rozbija sie po calej wolierze :)
Aczkolwiek metoda jest bardzo skuteczna, swietnie dziala przy tzw. niedotykalskich ptakach zeby przekonac je do tolerancji dotyku. Mozna tez nauczyc ptaka specyficznych zachowan, np. nauczylem kiedys tym sposobem samca raroga podnosic prawa noge do gory :D wiem ze bez sensu, ale chcialem sprawdzic jak to dziala, na komende podnosil lape do przodu. Zasady jak przy klikersie.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Adrian co konkretnie jest w tej metodzie takiego niesamowietego..czym wy sie tu zachwycacie..jakby to jakas tfu tfu ameryka byla odkrywana (czekama na elaborat :) )
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Za chwile wyjezdzam na jakis czas wiec bez elabortu.
Chodzi o nagradzanie za pewne zachowania, przykladowo jak na psie, idze w lewo wydajesz komende i nagradzasz. Po jakims czasie pies zna komende w lewo. Przy niedotykalskim ptaku dotykasz go na poczatku po lapie za co dostaje maly kawalek z pensety, po krotkim czasie pozwala sie dotykac dluzej, nie minie wiele czasu a bedziesz mogl swobodnie poglaskac go od glowy po ogon. Fajna zabawa przy ptaku ktory z takich a nie innych powodow nie poluje, bo przy polujacym robi sie jedno... Poluje :)

Jest kilka ciekawych filmow o metodzie klikersowej w necie, nic nadzwyczajnego, mozesz nauczyc kota aportowac i takie tam.
ODPOWIEDZ