sokolnicy z woj pomorskiego (okolice gdyni pucka wejherowa)

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Awatar użytkownika
Berik
początkujący

Post autor: Berik »

wojtek a ja myśałem ze najgorzej jest dostać sie do pzł...
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Trzeba mieć mocną i chłonną głowe na wiedze,troche luzu; a na łowach to nawet tak trzeba 4 dni i 3 noce.... :smile:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Berik pisze:to ze pzł i gniazdo są dwoma odrębnymi sprawami to wiem ale dzięki:) w zasadzie kroki znam oprócz tego z tym walnym zjeździe. ma tam kazdy wstęp czy trzeba być już po stażach?
walne jest dla czlonkow i kandydatow wiec wystarczy byc na stazu. Oczywiscie zeby bylo jasne to nie jest obowiazkowe ale dobrze widziane jesli bedziesz
Awatar użytkownika
Berik
początkujący

no raczej bym był na tych spotkaniach ,trzeba sie w końcu integrować i chłonąć wiedzę oczywiście,to może skończy sie spostrzeganie mnie jako kolejnego napaleńca ze słomianym zapałem:) hehe

mam jeszcze jedno pytanie czy jest sens mówic podczas zapisywania sie do koła ze mam zamiar polować z ptakiem... .żeby ich poprostu nie zniechęcic do siebie...
wojtektkn
młodszy sokolnik

Takich ze słomianym zapałem można przeżyć, trudniej pseudo-s... którzy coś wiedzą,coś słyszeli i mają sie za autortety w tej sztuce.
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

garbus2 pisze:Po stazu robisz kurs sokolniczy i dostajesz zaswiadczenie ktore uprawnia cie do przystapienia do egzaminu sokolniczego
Tak, tylko że trzeba tu powiedzieć podstawową rzecz: staż sokolniczy jest wymagany do uzyskania członkostwa Gniazda (staż ten organizuje właśnie Gniazdo). Nie ma to jednak PRAWNIE wpływu na uzyskanie uprawnień sokolniczych PZŁ. To znaczy - jeśli chcesz polować z ptakiem to musisz być myśliwym (staż, egzaminy itd) oraz ukończyć kurs sokolniczy i zdać egzamin sokolniczy w PZŁ (no i pozwolenie ministra, ale to wypadkowa zaliczenia egzaminu). Tak więc Twoje członkostwo w Gnieździe Sokolników nie jest niezbędne do polowania z ptakiem. Niemniej, oczywiście zachęcam do zrobienia stażu, jak i do starania się o uzyskanie członkostwa Gniazda, bo poznasz w ten sposób "kilku" sokolników i złapiesz choć trochę niezbędnej praktyki.
garbus2 pisze:
Berik pisze:na początku witam cie garbus i dzięki za szybką odpowiedź... ale czy wiesz może w jaki sposób mogę się z nimi skontaktować i zapytać czy są gotowi mnie przyjąć do siebie na staż?? bo bez zgody chetnego sokolnika wątpie czy jest sens zapisywać sie do pzł
dokladnie ak jak napisano powyzej staz pzł i sokolniczy to dwie osobne sprawy. Staz PZŁ robisz w kole w ktorym pozniej chcialbys polowac i zapewne bedzie to jedne z kol ktore ma obwod lowiecki gdzies niedaleko miejsca gdzie mieszkasz. Staz sokolniczy zaczac mozesz jak juz bedziesz mial zaswiadczenie z kola ze jestes u nich na stazu. Wowczas to zaswiadczenie wraz z wnioskiem o przyjecie na staz sokolniczy wysylasz do Gniazda sokolnikow.
Dokładnie. A jak napisałem powyżej, staż w Gnieździe dotyczy tylko przyszłych członków Gniazda, więc spokojnie, najpierw PZŁ, a potem staż w Gnieździe. A potem... ;)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

A nie mowilem, ze sie boja :)
Berik pisze:
John to ze nowi podchodzą z wielka obawą to świadczy o tym ze przeczytali choćby dział dla początkujących i widzieli co sie robi z takimi którzy zadają pytania w stylu "chce kupić ptaka,kto sprzeda,za ile"
Awatar użytkownika
Berik
początkujący

jarek czy dobrze z twojego postu zrozumiałem ze wystarczy odbyć staż w pzł zdać egzaminy następnie odbyć kurs i zdać test sokolniczy w pzł??

jakie zadanie ma wtedy staż w gnieździe?

john sorry ze ze stażem 9 postów na tym forum mozesz sie czuć przezemnie naskoczony ale jakie zadanie spełniasz w tym forum piszac czy też prowokujac? niezupełnie rozumiem jaki w tym widzisz sens jesteś jedyny który narazie jest raczej nieprzyjemny i próbuje sie w jakiś spośób nieiwem czy wyśmiać czy zaimponować innym jakim to jest znawca tej sztuki...ale jak dotad w niczym mi nie pomogłeś...
przepraszam ale takie jest moje spostrzeżenie...
wojtektkn
młodszy sokolnik

John pisz po naszemu jak tu już ktoś pisał,bo ja nie wiem czemu płoszysz kolege:), jak ma mocną głowe to wytrzyma w tej sztuce.
JoHn DuMbaR
sokolnik

a ty dalej swoje :)) (Wojtek)

Oj Berik :) napisalem ci wszystko na privie, nic do ciebie nie mam. Odbierasz mnie na opak :)
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Staż w Gnieździe służy zapoznaniu się ze "środowiskiem". Jeśli nie jesteś typem introwertyka nie sprawi Ci on kłopotu.
wojtektkn
młodszy sokolnik

...i tą maksyme w życiu sobie zapisz, nie sądż nikogo po minie,bo sie w sądzeniu poszkapisz..-cytuje z pamięci. A wszystko luz :smile: niech sie chetni uczą......:):).....
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Berik pisze:
john sorry ze ze stażem 9 postów na tym forum mozesz sie czuć przezemnie naskoczony ale jakie zadanie spełniasz w tym forum piszac czy też prowokujac? niezupełnie rozumiem jaki w tym widzisz sens jesteś jedyny który narazie jest raczej nieprzyjemny i próbuje sie w jakiś spośób nieiwem czy wyśmiać czy zaimponować innym jakim to jest znawca tej sztuki...ale jak dotad w niczym mi nie pomogłeś...
przepraszam ale takie jest moje spostrzeżenie...
John, jakbym dostał taki tekst na forum, to podałbym się do dymisji zapewne :lol: (Kto jest ZA???)
I proszę, zrób coś z tym zdjęciem ... :twisted:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Irek :) ale zeby sie podac do dymisji musialbym najpierw kandydowac...a ja sie wcale o funkcje nie prosilem :) o swoja posadke jestem spokojny i tego spokoju wlasnie tobie zycze ;) szkoda nerwow...a zlosliwosc malo wysublimowana, popracuj troche nad tym :) masz sie od kogo uczyc :) jesli mamy kontynuowac to na privie :) pozdrawiam/cheers
wojtektkn
młodszy sokolnik

To że ktoś jest uzależniony od tego forum jest ok, ale foto inne forum np. sympatia.pl :) bez urazy!
ODPOWIEDZ