Identyfikacja sokoła :)

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
mazursky
sympatyk

Identyfikacja sokoła :)

Post autor: mazursky »

Witam, znajomy był ostatnio w Dubaju i zrobił fotkę sokoła. Nie jestem za mocny w sokołach a szczególnie w szatach młodocianych jeśli to taka jest..., macie jakieś propozycje cóż to może być, jakieś cechy szczególne?.. trochę słaba jakość zdjęcia no ale może da się coś wywnioskować :)
Załączniki
dubai.jpg
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

moim zdaniem hybryda białozor x rarog w proporcjach 3/4 białozora - wiecej na ten temat powiedzą inni
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Przepraszam, ale ja chyba jakaś ślepa jestem! Co wskazuje na to, że to jest 3/4? Wpadłabym ewentualnie na g/s, ale skąd ten ułamek :?:
Oświećcie mnie proszę bo nie ogarniam tego.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Kurde liczylem na dziczka, leb jednak oraz chyba widoczna obraczka wskazuja na sztucznego twora. Obstawiam tak jak arek z 2 powodow - a) rozmiar (z Europejskich rarogow hybryd tej wielkosci to na ogol cos wiecej niz 1/2) b) arabowie znacznie czesciej kupuja g/s z duza iloscia krwi bialozora. choc i tu sa odstepstwa. Glowa a zwlaszcza jej szata (bo reszta jest malo czytelna) ma moim zdaniem subiektywne cechy bialozora. Pisze subiektywne bo ciezko mi to czyms uargumentowac. Kolor wskazuje ze mamy do czynienia z ptakiem majacym w sobie szare i ewentualnie srebrne geny.
Dawid nie czytaj tego ponizej.
Ps tylko milvipes, niech zacznie ktos wreszcie produkowac czyste rarogi te hybrydy mi bokiem wychodza!!! :)
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Określenie "subiektywnie" zamyka polemikę, jak wiadomo na subiektywizm można sobie pozwolić mając duże doświadczenie w tej materii, którego mi najwidoczniej brak. :oops:
A czy pochodzenie zdjęcia nie nasuwa sugestii, że raróg nie musiał koniecznie być europejski?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Jesli to azjatycki saker to jeden z najdziwniejszych jakie widzialem...a widzialem dziesiatki ;p ... na zdjeciach. Wydaje mi sie ze zdjecie nie oddaje dobrze jego koloru, mi on przypomina ciemna wersje dawidowej Viagry. Obstawiam tak jak wczoraj hybryda g/s z przewaga gyra po szarych albo cienosrebrnych bialozorach, ciemnosrebrne wydaja mi sie teraz nawet nieco bardziej prawdopodobne, bo podobne upierzenie maja w 1 piorze niektore srebrniaki pozniej wychodzace na srebro z frontu z pieknym platynowym plaszczem ;)
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

Znalazłm takie o to ciekawe zdjecie-coż to za sokół?
Załączniki
DSC01062.jpg
JoHn DuMbaR
sokolnik

g/s pewnie choc pierwsze spojrzenie mowi 3/4 g/p :)) to zdjecie raczej z Europy bo jack wyglada inaczej, to jest zajac europejski wiec stawiam na 3/4 gs
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

ptak bardzo podobny do mojej 7/8. obstawiam gyra sakera w proporcjach 3/4 lub 7/8
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

ptak z Dubaju to bankowo gyr saker jak sądze 3/4 rzeczywiście przypomina Viagrę z pierwszego pióra choć jest ciemniejszy
Margon
stażysta

Post autor: Margon »

ODPOWIEDZ