latawiec
latawiec
jeśli trenujecie ptaki techniką latawcową piszcie jakich latawców używacie, zalety wady itp. ja mam 3m delte firmy Drachpol i 3,5m delte firmy Ikar. jeśli chodzi o ten pierwszy to jest to model używany przez kilku sokolników w Polsce. Zauwazyłem z kolega który ma taki sam że ma pewne wady. jest dobry w warunkach słabowiatrowych ale przy silniejszym wietrze trochę"tańczy" i ma tendencje do odwracania się i nurkowania nosem w dół.To wręcz uniemożliwia trening w wietrzne dni i kolega juz uszkodził latawiec przez takie uderzenie o ziemie. przy mocnym wietrze zamiast iśc do góry latawiec staje bokiem nisko nad ziemią. Ikar mimo że większy nie ma takich tendencji ale niemiłosiernie ciągni i trzeba się zdrowo naszarpac. Chciałbym sprawic sobie mniejszy latawiec na mocny wiatr. jeśli ktoś ma taki i jest zadowolony będę wdzięczny za jakieś namiary na producenta.
Jeśli ktoś planuje zamówić deltę z ikara, to sugeruję zaznaczyć, żeby "patyczki" nie były składane. Ja kupiłam latawiec kilka miesięcy temu i właśnie tak mam. Wada polega na tym, że przy słabym wietrze te boczne "patyczki" potrafią się rozłączyć i latawiec opada na bok. Poza tym defektem gorąco polecam!
kiedyś Ikary mialy pelne pręty bez łączeń i problemów nie było zadnych. ogólnie po przetestowaniu latawców z Drachpola,Ikara i od Menclika uważam że Ikar jest najlepszy. te od menclika nadają sie tylko na naprawde mocny wiatr. inaczej stoją bardzo pod kątem co utrudnia ptakowi zjechanie z wabidłem. Drachpole mają tendencję do opadania bokiem przy mocnym wietrze i są dość deliktne. a że zdaża i sie obrócić o 180 st i zanurkować w dół co czasem kończy sie rąbnięciem w ziemię to latwo o uszkodzenia. kupiliśy swego czasu z kolegami 5sztuk Drachpola i wszystkie wykazaly te same wady (czyżby jakiś babol przy produkcji?).co ciekawe kolega Dzik ma Drachpola ze starszej produkcji i on takich problemów nie wykazywał.na dzień dzisiejszy polecam Ikara
w wyniku nieszczesliwego zbiegu okolicznosci stałem się szczesliwym posiadaczem latawca firmy Ikar-straciłęm Drachpola a zyskałem Ikar-nie załuje-latwce są wykonane bardzo starannie z troska o najmniejszy szczegół, są naprawde godne polecenia. Czasem warto wydac od razu troszke wiecej pieniedzy i kupic coś dobrego-to mój trzeci latawiec i wszystko wskazuje na to że bedzie mi długo i dobrze służył
Polecam latawiec z Mike's Falconry:
http://www.mikesfalconry.com/product.asp?specific=1280
Jest specjalnie zaprojektowany do podnoszenia kamer i treningu sokolow (tak pisze na opakowaniu). Dosyc tani i bardzo szczegolowo wykonany. Centralny masz jest z jednej strony zapinany na mocny rzep, dzieki czemu przy skladaniu zawsze pasuje do pokrowca. Tyczka rozporowa jest wsadzana w specjalne gniazda z gumo podobnego tworzywa, nie jak w tym menclikowym badziewiu jakies naszyte trojkaty. Trzeba przyznac ze, dzisiaj stal pod katem 90 stopni, na poczatku przy lekkim wietrze szybko sie wznosil. Oceniam go bardzo dobrze.
http://www.mikesfalconry.com/product.asp?specific=1280
Jest specjalnie zaprojektowany do podnoszenia kamer i treningu sokolow (tak pisze na opakowaniu). Dosyc tani i bardzo szczegolowo wykonany. Centralny masz jest z jednej strony zapinany na mocny rzep, dzieki czemu przy skladaniu zawsze pasuje do pokrowca. Tyczka rozporowa jest wsadzana w specjalne gniazda z gumo podobnego tworzywa, nie jak w tym menclikowym badziewiu jakies naszyte trojkaty. Trzeba przyznac ze, dzisiaj stal pod katem 90 stopni, na poczatku przy lekkim wietrze szybko sie wznosil. Oceniam go bardzo dobrze.
witam
ja posiadam latawiec Drachpol delta3, mam go od 3 lat i jak do tej pory nie mam z nim żadnego problemu, przy silnym wietrze przepinam linkę o jedno oczko do przodu i po problemie.
oczywiście czasem zdarza się tak że latawiec tańczy przy słabym wietrze, ale po wyjściu latawca nad pułap drzew wszystko wraca do normy.
widocznie trafiły się wam się trefne egzemplarze.
ja posiadam latawiec Drachpol delta3, mam go od 3 lat i jak do tej pory nie mam z nim żadnego problemu, przy silnym wietrze przepinam linkę o jedno oczko do przodu i po problemie.
oczywiście czasem zdarza się tak że latawiec tańczy przy słabym wietrze, ale po wyjściu latawca nad pułap drzew wszystko wraca do normy.
widocznie trafiły się wam się trefne egzemplarze.