Krogulec?
Krogulec?
Mieszkam w małym dolnośląskim miasteczku, jakieś 100m w linii prostej od lasu. Moje okno wychodzi właśnie na las i godzinami siedzę przy biurku z lornetką w łapie i obserwuję ptaki. Do tej pory moją główną rozrywka była para myszaków polująca codziennie w tamtych okolicach, ale dwa dni temu zobaczyłam coś dziwnego... Otóż zauważyłam latającą tam i z powrotem ławicę kosów, a chwilę uganiającego się za nimi jakiegoś drapola. Nie mam pojęcia co to był za ptak... Był mniej-więcej wielkości kobuza, miał długi, płasko ścięty ogon i dość krótkie "jastrzębiowate" skrzydła. Nie potrafię dokładnie powiedzieć jakiego był koloru - chyba szaro-kremowego, ale nie byłam w stanie dostrzec żadnych szczegółów, ani prążkowania, zresztą kolory mogły wyglądać trochę inaczej, bo zachodziło słońce. W pierwszej chwili pomyślałam, że to krogulec, ale wydało mi się trochę dziwne, że krogulec poluje bez żadnej osłony i to tak blisko zabudowań. No i małe rozmiary i ten kremowy kolor... Chwilę później zaczęły skubać go jaskółki, aż w końcu go przegoniły. Na 100% to nie była pustułka. Może ktoś mi pomoże

Ja Ci pomogę:-) To był krogulec... Kosy nie latają w stadach, więc pewnie to były szpaki. Kremowy kolor wskazuje na samca:-) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz cze 15, 2008 12:22 pm przez Birkut06, łącznie zmieniany 1 raz.
- Raven_Corvus
- sokolnik