Krzysiek1992 pisze:Witam ! Dziś oglądałem sobie film i zaciekawił mnie męszczyzna który mial wlasnego sokoła, którego wypuszczał i przylatywał spowrotem.
I teraz mam takie pytanie :
- Jakie warunki musiałbym spełnić, aby mieć oswojonego ptaka ?
Prosze tutaj o konkretna odpowiedz czyli jakie kursy.
Prosze o przydatne linki ! Dziękuję z góry !
PS nie chodzi mi o to ze mam zachcianke i chce miec drapola tylko po prostu lubie ptaki, to moje hobby i tak jakoś mnie naszlo
EDIT Dobra nie pokazujcie jacy to nie jestescie, bo przeciez wiem by miec takiego ptaka to jest potrzebne kilka lat.
No i od razu sensowniej sie zrobilo choc uszczypliwie mozna by sie nadal z tym nachodzeniem i zachciankami droczyc. Ale do rzeczy:
- kursy w Polsce poki co organizuje Gniazdo Sokolnikow Czempiniu zwykle raz w roku - info jest na tym forum. Ukonczenie takiego kursu nie jest konieczne by legalnie posiadac ptaka ale jest konieczne jesli chcesz z nim polowac bo ukonczenie kursu warunkuje dopuszczenie do egzaminu na uprawnienia sokolnicze (do polowań)
- żeby posiadac ptaka musisz go sobie kupic i miec pojecie jak sie nim zajmowac o czym juz pisalem, miec miejsce gdzie go trzymac i miejsce gdzie mozesz z nim latac no i przede wszystkim MIEĆ NA TO CZAS i być swiadomym ze sąsiad ci go nie nakarmi jak wyjedziesz bo to nie rybki
- jesli nie jesteś mysliwym i nie zamierzasz polowawac a jedynie "polatac" z ptakiem to wolno ci posiadac ptaka o ile kupiles go z legalnego żródła i posiadasz dokumenty to poświadczające (cites lub swiadectwo hodowlane w zaleznosci od gatunku/przeznaczenia). tu uczulam na wybor gatunku bo w takim scenariuszu np jastrzab nie jest zbyt przemyslanym wyborem
- jesli chcesz polowac to oprocz bycia mysliwym musisz ukonczyc kurs sokolniczy (ten opisany wczesniej) i zdac egzamin na uprawnienia sokolnicze a nastepnie uzyskać zezwolenie na polowanie z ptakami od MInistra Środowiska (tez juz kilkakrotnie wałkowano tu ten temat)
EDIT co do tych kilku lat to bym nie przesadzał - wszystko zalezy od chęci. Do tego z wzasadzie napisałem to samo dwa razy w tym samym poscie wiec chyba prosciej tego nie potrafie ujac